Pesäpallon varhaisvuodet

Pesäpallo tuli Vekaran lajivalikoimiin heti sen syntymisen aikoihin. Paikallinen suojeluskunta innostui ensin lajista ja asemapäällikkö Saarisen innoittamana laji pääsi vauhtiin.

1929 Vekaran 15 -vuotisjuhlien toisena päivänä pelattiin pesäpallon ystävyysottelu Vekara- Liperin Taimi. Helatorstaina 29.5.1930 vietettiin seurassa ensimmäistä kertaa yleistä pesäpallopäivää. Suojeluskunta ryhtyi pitämään pesäpallokursseja ja Vekaran oma joukkue perustettiin 1931. Samalla päätettiin hankkia myös kolme mailaa ja kaksi palloa. Samana vuonna seura liittyi myös Pesäpalloliiton jäseneksi. Lisäksi päätettiin viettää jo tavaksi tullutta pesäpallopäivää helatorstaisin.

Sotavuodet keskeyttivät pesäpalloharrastuksen, mutta sotien jälkeen viinijärveläinen pesäpallo alkoi kehittyä uudelleen. Toivo A. Toivosen muutettua Viinijärvelle, alettiin hänen innostamana koota pesäpalloporukkaa kylälle. Harjoitukset käynnistyivät heti ja seura ilmoitti joukkueen Perussarjaan. Siinä joukkue voitti sarjansa ja nousi vuodeksi 1947 Maakuntasarjaan. Seuraavana vuonna pelattiin jo Suomisarjassa.

Tästä miesten sarjaa pelanneesta joukkueesta nousi joitakin henkilöitä seuran ja piirinkin tehtäviin. Tällaisia henkilöitä olivat Koskenkorvan veljekset, Toivo Vänskä ja Jouhkimot. Nuorempi Koskenkorvan veljeksistä, Lauri, oli kovaheittoinen ja nopea lukkari, joka oivalsi hyvin lyöjän aivoitukset. ”Sähinä-Lasseksi” ristityn Lauri Koskenkorvan ura kesti yhtäjaksoisesti 17 vuotta.  Lauri Koskenkorvan jatkajaksi lukkarin paikalle tuli Toivo Vänskä. Vänskä toimi pelaajauransa lisäksi paljon koulutuksen puolella. Hän kävi Vierumäellä pesäpallo-ohjaajan kurssin ja toimi kouluttajana mm Niittylahdessa ja Höytiäsiellä pidetyillä leireillä.

Miesten viimeisin kausi suomensarjassa oli 1964–65. Tämän kauden jälkeen vetäjäpula toi hiljaiseloa moneksi vuodeksi.

LÄHDE: ViU Historiikki 1914-1994

Lauri Koskenkorva kuvattuna kesällä 1960 (kuvan om. Lauri Koskenkorva