SurMa yhteistyö

Syksyllä 2008 joukko pesäpalloväkeä kokoontui keskustelemaan monivuotisesta haaveesta saada alueelle tavoitteellisesti harjoitteleva, kilpailukykyinen tyttöjoukkue pelaamaan Nuorten Superpesikseen. Pelaajamateriaalia alueella Kitee, Joensuu, Viinijärvi oli, mutta yhdenkään seuran senhetkiset resurssit eivät riittäneet viemään asioita toivotulle tasolle. Tarvittiin yhteistyötä, mutta minkälaista.

Aikaisempina vuosina oli B-tyttöjen sarjaa pelailtu enimmäkseen seurojen omilla porukoilla. Joskus pelattiin yhdistämällä kahden seuran pelaajia Viinijärven tai Joensuun Mailan nimen alle. Yksi kolmen seuran, Ilomantsin Urheilijoiden, Joensuun Mailan ja Viinijärven Urheilijoiden yhteisjoukkuekin nähtiin vuonna 2004. Tämä yritys jäi vain yhden kauden mittaiseksi, mutta tuon joukkueen pelinjohtajan, Matti Härkösen, Pesäpallon lajivalmentajan tutkinnon lopputyöstä; ITÄSUOMALAINEN MALLI B-TYTTÖJEN YHDISTELMÄJOUKKUE- Loistava mahdollisuus, vai tuhoon tuomittu yritys (luettavissa Pesis.fi sivuilta) saatiin arvokasta tietoa yhteisten ponnistelujen onnistumiseksi.

Monivaiheisten keskustelujen ja neuvottelujen jälkeen päätettiin kokeilla ratkaisumallia;

Jos pelaajat saavat homman käyntiin, seurat, Kipa, Joma, ViU ovat mukana kehittämässä ja tukemassa toimintaa.

Pelinjohto- ja  valmennustehtäviin lupautuivat Ari Pennanen, Laura Ikonen, Kimmo Kaukoranta ja Matti Holopainen.

Tytöt ottivat haasteen vastaan. Ryhtyivät miettimään keskenään tilannetta. Haluttiin tiivis, yhtenäinen porukka, joka on valmis harjoittelemaan ja panostamaan pesäpalloon. Haluttiin oma nimi ja oma peliasu.

Ehdoteltiin sitä ja ehdoteltiin tätä. Mietittiin ja pohdittiin. Välillä tuntui, ettei homma etene millään. Lopulta löytyi kuitenkin nimi, joka kävi kaikille. Susirajan Maila – SurMa. Pennanen sen keksi ja heti tytöt alkoivat suunnitella ja piirtää peliasua. Siihen piti sada Karjalan värit - punainen, musta ja hopea. Myös asussa esiintyvä kolme raitaa oli ehdoton vaatimus. Hakulisen Henna laittoi pukusuunnitelman ruutupaperille. Hirvosen Terho saatiin suunnitteluapuun. Hän viimeisteli pelipuvut tietokoneelle ja suunnitteli asuun Surman ensimmäisen logon. Terho rakensi myös joukkueelle omat nettisivut Joman pääsivujen alle. Homma alkoi olla rahoitusta vaille valmis.

Rahaa tarvittiin. Pelimatkat olivat pitkät ja varusteet sekä harjoittelu maksoivat myös. Päätettiin sitouttaa pelaajien vanhemmat tiiviisti toimintaan mukaan. Perustettiin Taustatiimi huolehtimaan joukkueen varainhankinnasta ja taloudellisten päätösten tekemisistä. Taustatiimiin kuuluivat seurojen edustajina Jari Liukku Kipa, Antti Remes Joma, Timo Palander ViU, sekä pelaajien vanhemmat.

Ensimmäinen peli pelattiin 11.5.2009 Tyrnävää vastaan vielä Vinkun lainavaatteissa. Seuraavalle pelireissulle Ouluun 25.5 saatiin uudet peliasut ja niiden voimalla Susiraja otti historiansa ensimmäiset pelipisteet. Susirajan tarina oli alkanut.