Taipaleen Vekara

Taipaleen Voimistelu- ja Urheiluseura (Taipaleen Vekara) perustettiin Liperin Taipaleen kylässä (nyk. Viinijärvellä) 10.5.1914 vain kolme kuukautta ennen ensimmäisen maalimansodan syttymistä. Tuo aika oli Voimistelu- ja urheiluseurojen rynnistystä, niitä perustettiin lähentämään suomalaisia. Helmikuun manifesti 1899 ja ensimmäinen sortokausi olivat hyvin mielessä ja isänmaallisuus loisti urheiluseuroissa.

Joensuun Kataja oli perustettu 1900 ja se innoitti myös lähiseutujen kyläyhteisöjä urheiluseuratoimintaan. Myös Liperin Taimen perustamisesta 1912 saatiin virikettä; ”kun he, niin miksi ei myös me”.

Taipaleen Vekaran nimi muuttui vähitellen Viinijärven Vekaraksi. Syynä tähän oli 1928 valmistunut rautatie Joensuusta Outokumpuun ja myöhemmin 1940 valmistui rautatie Viinijärveltä Varkauteen. Aseman nimeksi tuli Viinijärvi, joka vähitellen syrjäytti myös Taipaleen kylän nimenä. Myös käytännön syyt puolsivat seuran nimen muutosta. Iisalmessa ja Kiteellä oli myös Taipaleen kylät ja Lieksassa toimi Vekara. Silloin tällöin postikuljetukset sekaantuivat.

Heti sodan jälkeen Liperiin yritettiin muodostaa keskusseuraa, johon naapurikylät olisivat liittyneet alaosastoiksi. Tätä silmälläpitäen Vekaran 13.1.1946 pidetyssä vuosikokouksessa päätettiin seuran nimi muuttaa Viinijärven Urheilijat ry:ksi. Keskusseurahanke kariutui kuitenkin tuolloin lähinnä taloudellisten tekijöiden vuoksi.

Lähde: ViU historiikki 1914-1994

 

Valistustalo kuuluu edelleen Viinijärven kyläkuvaan ja palvelee kulttuuri- ja viihdekäytössä sekä yksityisasuntona. Kuva: Pertti Antikainen